Můžeme si i u nás vypěstovat nepražené kakaové boby?

Mnoho z nás sní o tom, že by ochutnali pravou domácí čokoládu. A v dnešní době je možné toto přání uskutečnit. Na internetu lze bez problému najít recept a sehnat suroviny také není problém. Ingrediencí, kterou je asi nejtěžší získat, jsou nepražené kakaové boby. Ani dnes je totiž běžně v nabídce supermarketů nenajdete.

surový kakaový bob
 
A zde přichází ke slovu opět internet. Zde máte možnost si v některém z e-shopů objednat přímo danou surovinu, nebo rostlinu kakaovníku. Obojí má své pro i proti. Pokud si koupíte přímo boby, je potřeba počítat s tím, že byly chemicky ošetřeny, aby vydržely cestu v dobrém stavu. Navíc je potřeba je poměrně brzy zpracovat.
 
Na druhou stranu, kakaovník není zrovna nejméně náročná rostlina. Vyžaduje konstantní teplotu přes 20 stupňů Celsia (což prakticky v zimě znemožňuje v dané místnosti větrání) a také velkou vlhkost. To je samozřejmě v domě živné prostředí pro nejrůznější plísně. Jediný způsob, jak jej v našich podmínkách pěstovat, je tedy vytápěný skleník či pařeniště. A ne všichni k němu mají přístup.
 
Přesto je fakt, že se i u nás najdou pěstitelé, kteří ji mají úspěšně již několik let. Stačí je tedy kontaktovat, a oni vám určitě některý z plodů rádi prodají. Cesta k domácí kakaové pochoutce je tedy otevřena.
 
Tak to alespoň může na první pohled vypadat. Faktem je, že na výrobu většího než miniaturního množství čokolády je potřeba plodů více. Cena se tedy může v konečném důsledku http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/2346415-doma-ani-ve-skole-nejsou-v-bezpeci-v-dusledku-konfliktu-trpi-miliony-deti-varuje-unicef vyšplhat na poměrně velkou částku. Proto se vyplatí v naprosté většině případů koupit již hotový výrobek. Vyjde to podstatně levněji, a navíc máte jistotu, že je dobře zpracován. Koneckonců pokud byste ji dělali poprvé, je zde velká možnost, že něco zkazíte a budete muset začít úplně znovu. Nebo hned napoprvé netrefíte chuť.

proužek čokolády
 
A pokud patříte k těm šťastným, kteří mají vhodné podmínky k tomu, aby kakaovník pěstovali, musíte stejně počítat s tím, že plody budete mít pouze jednou do roka.
 
Jak je vidět, dělat si domácí čokoládu se většině z nás příliš nevyplatí. Ale nemusíte mít strach. V dnešní době nejsou k dispozici jen náhražky, nýbrž můžeme nalézt i spoustu skutečně kvalitních výrobků. A i když jejich cena bude vyšší přesto vyjdou levněji, než kdybychom si ji připravovali doma.